Foto de una escuela española

Образователната система в Испания

Има известна разлика в образователните нива в Испания и в България и целта на тази статия е да ги опише.

Незадължителна степен

В Испания децата могат да започнат по желание училище на тригодишна възраст. Тази степен е пред-образователна, infantil. Продължава три години, до петгодишна възраст на детето. В нея децата се учат да рисуват, да работят с пластелин и различни материали, да социализират. Като цяло, се предполага, че до завършването ѝ ще познават числата до 10 и ще са направили първите си стъпки в познаването на азбуката.

Лично мнение: тъй като на четиригодишна възраст се учат да разпознават главните букви, а на пет – ръкописните, мъниците ги възприемат като две отделни азбуки и отиват в първи клас относително объркани, ако през това време не са работили допълнително извън училище.

Задължителното обучение

Задължителното ходене на училище започва на шестгодишна възраст, това е степен Primaria. В България отговаря на времето между първи и шести клас.

Следващите четири години са Secundaria. Тя се разделя на два блока – първите три години и последната. Със завършването на тази степен, на 16 години, детето може да реши да приключи образованието си и да започне работа. Като степен отговаря на гимназия без никаква специалност.

Възможно е придобиването на професия след получаването на дипломата от тази степен. Нарича се Grado medio, трае две години и представлява концентрирана професионална подготовка за избраната специалност. Придобитата диплома от това ниво позволява работа като оператор (operario) на елементарни дейности за професията, винаги под надзора на Техник(técnico).

Тази последна степен се придобива след още две години обучение в училище, което дава диплома за Grado Superior. Достъпът до това ниво става или чрез успехът от дипломата за Bachillerato (виж по-долу), плюс съответните специфични изпити, или чрез вземане успешно на изпити за по-възрастни от 25 и 45 години (Pruebas de mayores de 25 y 45 años).

Още две години след Secundaria трае подготовката за университета. Нарича се Bachillerato и има три насочености: наука (siencias), хуманитарен (letras) и артистичен (arte). В зависимост от избрания профил, се набляга на изучаването на едни или други предмети. Тази степен завършва с изпити, които допускат до университетско обучение (selectividad).

Foto examen de selectividad

Оценките от изпитите от предходната степен са валидни за избрания профил за който и да е университет в Испания. Да се има предвид, че оценките изпита, положен в дадена област се взема с малко повече тежест, ако университета се намира в същата. Така изпит, положен в Мадрид, дава малко повече предимство за университетите в Мадрид, но е еднакво валиден и за Барселона или Валенсия, например.

Още детайли по темата могат да се намерят в следващата страница, на испански: https://www.educaweb.com/contenidos/educativos/sistema-educativo/conoce-cuales-son-niveles-educativos-espana/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *